Організація харчування дітей

в комунальному закладі дошкільної освіти (ясла-садок)

комбінованого типу "Пролісок»" Петрівської с/р

Харчування в КЗДО (ЯС) «Пролісок» Петрівської с/р здійснюється на підставі Закону України "Про дошкільну освіту” ст. 35, чинного Статуту закладу та наступної нормативної бази:

1. «Інструкція щодо організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах» (затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства освіти і науки України від 17.04.2006 року № 298/227);

2. «Порядок встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних, комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах» (затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства освіти і науки України від 21.11.2002 року №202).

Раціональний режим харчування, збалансованість раціону є основними умовами для підвищення опору дитячого організму до захворювань, для нормального росту і розвитку дітей, які виховуються в закладі.

Перспективне 10-ти денне меню для дітей відповідає режиму роботи закладу та узгоджено Держпродспоживслужбою Вишгородського районного управління. Графік видачі їжі затверджується керівником закладу.

Основними принципами організації харчування в закладі є:

* енергетична цінність раціонів відповідає енерговитратам дітей,

* збалансованість та максимальна різноманітність раціону,

* технологічна та кулінарна обробка продуктів і страв, що забезпечує їх смакові якості та зберігає вихідну харчову цінність,

* забезпечення санітарно-гігієнічних норм (дотримання всіх санітарних вимог до стану харчоблоку, продуктів харчування, їх транспортування, зберігання, приготування та роздачі страв).

В закладі дошкільної освіти ведеться систематична і планомірна робота, зокрема:

- організовано безпечне і якісне харчування дітей (замовлення і прийняття безпечних і якісних продуктів харчування, продовольчої сировини у необхідній кількості, додержання умов і термінів їх зберігання, технології приготування страв, правил особистої гігієни працівників харчоблоку);

- харчування здійснюється згідно з перспективним двотижневим меню (на осінній, зимовий, весняний, літній періоди);

- щодня на кожний наступний день відповідно до наявності продуктів харчування та з урахуванням перспективного двотижневого меню, картотеки страв складаємо меню-розклад , відповідно до затверджених норм харчування;

- кожного дня за 30 хв. до роздачі їжі медичний працівник оцінює якість її приготування.

В ЗДО здійснюється постійний контроль за постачанням продуктів харчування.

Планово проводиться контроль за санітарно-гігієнічним станом харчоблоку, технологією приготування їжі, умовами її зберігання і дотриманням термінів реалізації, виконанням норм харчування міським управлінням Держпродспоживслужби Вишгородського району

Продукти харчування надходять до закладу дошкільної освіти разом із супровідними документами, які свідчать про їх безпечність, якість, ґатунок, категорію і дату виготовлення.

Сестра медична старша контролює виконання меню і якість страв, проводить санітарно-просвітницьку роботу серед персоналу та батьків з питань раціонального харчування, особливо в оздоровчий період, дає оцінку ефективності харчування, проводить заняття з персоналом з питань гігієни харчування, профілактики харчових отруєнь і групових гострих кишкових інфекцій.

Погоджено» «Затверджено»

Начальник Вишгородського Директор КЗДО (ЯС) КТ «Пролісок»

районного управління Держпродспоживслужби, Петрівської с/р

в Київській області _________ Н.І. Васильченко

«___»__________ 2020р.

____________ Ю.М. Ротаєнко

«_____»___________

Перспективне

десятиденне меню

на зимово-весняний період

в комунальному закладі дошкільної освіти

(ясла-садок) комбінованого типу «Пролісок»

Петрівської сільської ради

с.Старі Петрівці

2020р.

1 ТИЖДЕНЬ

Понеділок (день 1)

№ карто

теки

Найменування страви

Вихід готової продукції

Енергетична цінність

(ккал).

СНІДАНОК

27

Каша молочна кукурудзяна

200

175

Печиво з маслом вершковим

30/10

191

91

Чай з лимоном

180

61

Свіжі фрукти

100

58

485

ОБІД

11

Борщ з буряка та картоплі

200

136

51/53

Плов з м’ясом, або голубці ліниві

190/200

409/407

5

Огірок свіжий (солоний) нарізний

40

6 (4)

Хліб український

40

80

94

Кисіль фруктовий

180

105

733

ПОЛУДЕНОК

80

Оладки зі сметанним соусом

100/20

269/42

97

Какао на молоці згущеному

180

123

434

Всього

1652

1 ТИЖДЕНЬ

ВІВТОРОК (день 2)

№ карто

теки

Найменування страви

Вихід готової продукції

Енергетична цінність

(ккал).

СНІДАНОК

21

Каша молочна манна

200

182

9

Батон з вершковим маслом

40/10

158

91

Чай з лимоном

180

61

20

Свіжі фрукти

100

58

459

ОБІД

12

Суп вермішелевий

200

102

63

Котлета рибна

80

226

43

Картопляне пюре

110

100

Хліб український

40

80

1/8/1

Салат з моркви або салат з моркви та часнику

50/50

47/45

93

Компот із сухофруктів

180

114

668

ПОЛУДЕНОК

59

Сосиска відварна

70

182

7

Салат з квашеної капусти (свіжої капусти) та кукурудзи

60

43.4/46.7

35

Каша вівсяна вязка

60

72

Хліб український

30

60

99

Кавовий напій на молоці

180

140

Всього

499

1626

1 ТИЖДЕНЬ

СЕРЕДА (день 3)

№ карто

теки

Найменування страви

Вихід готової продукції

Енергетична цінність

(ккал).

СНІДАНОК

25

Каша молочна пшоняна

200

195

9/1

Батон з вершковим маслом та твердим сиром

40/10/10

194

91

Чай з лимоном

180

61

20

Свіжі фрукти

100

58

508

ОБІД

13

Суп овочевий

200

107

56

Фрикадельки м’ясні в томатно-сметанному соусі

80/20

242/25

30

Макарони відварні

120

168

5

1

Огірок солоний нарізний (свіжий)

40

4 (6)

Хліб український

40

80

92

Компот фруктовий

180

86

712

ПОЛУДЕНОК

67

Запіканка сирно-манна з родзинками та медом

120/8

290/26

96

Какао з молоці

180

147

463

Всього

1663

1 ТИЖДЕНЬ

ЧЕТВЕР (день 4)

№ карто

теки

Найменування страви

Вихід готової продукції

Енергетична цінність

(ккал).

СНІДАНОК

26

Каша рисова молочна

200

183

9

Батон з вершковим маслом

40/10

158

91

Чай з лимоном

180

61

Кондитерські вироби

30

115

Свіжі фрукти

100

58

575

ОБІД

15

Суп гречаний

200

122

62

Риба смажена

85

134

40

Овочеве рагу

125

104

1/8/1

Салат з моркви або салат з моркви та часнику

50/50

47/45

Хліб український

40

80

94

Кисіль фруктовий

180

105

591

ПОЛУДЕНОК

71

Омлет

60

98

58/1

Бігос овочево- курячий

120

175

Хліб український

30

60

12

Кавовий напій на молоці

180

140

Всього

473

1639

1 ТИЖДЕНЬ

ПЯТНИЦЯ (день 5)

№ карто

теки

Найменування страви

Вихід готової продукції

Енергетична цінність

(ккал).

СНІДАНОК

23

Каша молочна ячнева

200

189

9

Батон з вершковим маслом

40/10

158

91

Чай з лимоном

180

61

84

Яблуко запечене

100

55

463

ОБІД

17

Суп рибний

200

139

52/55

Гуляш курячий або печінка тушкована у сметані

90/80

228/157

33

Картопляне пюре

110

100

3/2

Салат з квашеної капусти або свіжої капусти

45/50

35/46

Хліб український

40

80

92

Компот фруктовий

180

86

638

ПОЛУДЕНОК

66/65

Сирники з родзинками,або вареники ліниві зі сметаною

130

302/317

98

Какао з молоком

180

147

456

Всього

1557

ІІ ТИЖДЕНЬ

ПОНЕДІЛОК (день 6)

№ карто

теки

Найменування страви

Вихід готової продукції

Енергетична цінність

(ккал).

СНІДАНОК

6

Каша молочна вівсяна

200

194

Печиво з вершковим маслом, сир твердий

30/10/10

227

91

Чай з лимоном

180

61

Фрукти свіжі

100

58

540

ОБІД

18

Суп селянський

200

103

50

Печеня по-домашньому з м’ясом

200

291

6

Салат зі свіжої (квашеної) капусти та кукурудзи

60

41

70

Яйце варене

40

63

Хліб український

40

80

11

Кисіль фруктовий

180

105

683

ПОЛУДЕНОК

80/76

Оладки зі сметанним соусом

100/20

269/42

65

Какао з молоком

180

147

458

Всього

1681

ІІ ТИЖДЕНЬ

ВІВТОРОК (день 7)

№ карто

теки

Найменування страви

Вихід готової продукції

Енергетична цінність

(ккал).

СНІДАНОК

59

Сосиска відварна

70

182

42

Капуста тушкована

140

117

Хліб український

40

80

99

Кавовий напій на молоці

180

140

519

ОБІД

16

Борщ український з квасолею

200

140

57/58

Биток курячий або котлета м’ясна

80|80

271|275

34

Гречаний гарнір

100

164

5/1

Огірок солоний (свіжий)

40

4 (6)

Хліб український

40

80

92

Компот з фруктів

180

86

747

ПОЛУДЕНОК

21

Каша молочна манна

200

194

9

Батон з вершковим маслом

40/10

158

91

Чай з лимоном

180

61

Свіжі фрукти

100

58

Всього

471

1737

ІІ ТИЖДЕНЬ

СЕРЕДА (день 8)

№ карто

теки

Найменування страви

Вихід готової продукції

Енергетична цінність

(ккал).

СНІДАНОК

28

Каша молочна пшенична

200

187

9/1

Батон з вершковим маслом та сир твердий

40/10/20

228

91

Чай з лимоном

180

61

476

ОБІД

14

Розсольник зі сметаною

200

108

54

Тефтелі рисові з м’ясом в томатному соусі

200

379

8

2

Салат з квашеної капусти та солоного огірка (салат зі звіжої капусти)

60

50

37

46

Хліб український

40

80

93

Компот із сухофруктів

180

84

692

ПОЛУДЕНОК

67

Запіканка сирно-манна з родзинками та медом

120/8

290/26

98

Какао з молоком

180

147

20

Свіжі фрукти

100

58

490

Всього

1658

ІІ ТИЖДЕНЬ

ЧЕТВЕР (день 9)

№ карто

теки

Найменування страви

Вихід готової продукції

Енергетична цінність

(ккал).

СНІДАНОК

20

Каша молочна з макаронними виробами

200

209

9

Батон з вершковим маслом

40/10

148

91

Чай з лимоном

180

61

20

Свіжі фрукти

100

58

Кондитерські вироби

15

57

533

ОБІД

10

Суп гороховий з грінками

200/10

174/35

60/61

Риба тушкована з овочами або тефтельки рибні

80/90

93/225

43

Картопляне пюре

110

100

5

1

Огірок солоний (свіжий)

40

4(6)

Хліб український

40

80

94

Кисіль фруктовий

180

105

653

ПОЛУДЕНОК

72

Омлет ковбасний

68

138

4

Салат з вареного буряка

140

132

Хліб український

40

80

95

Сік фруктовий

180

40

Всього

390

1576

ІІ ТИЖДЕНЬ

ПЯТНИЦЯ (день 10)

№ карто

теки

Найменування страви

Вихід готової продукції

Енергетична цінність

(ккал).

СНІДАНОК

24

Каша молочна гречана

200

168

9/1

Батон з вершковим маслом, сир твердий

40/10/10

194

91

Чай з лимоном

180

61

84

Яблуко запечене

100

55

478

ОБІД

17

Суп рибний

200

140

59-1

Кури порційні

90

219

44

Капуста тушкована з картоплею

125

180

Ікра кабачкова

40

26

Хліб український

40

80

93

Компот із сухофруктів

180

84

729

ПОЛУДЕНОК

65

Ліниві вареники зі сметаною

130/13

317

Ряжанка

150

100

Всього

417

1624

TSIGN

КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ (ЯСЛА-САДОК)КОМБІНОВАНОГО ТИПУ «ПРОЛІСОК» ПЕТРІВСЬКОЇ С/Р

НАКАЗ

05.01.2021 № 4 ОД

Про організацію харчування дітей

у КЗДО (ЯС) КТ «Пролісок» Петрівської с/р

у 2021 році

Відповідно до законів України «Про освіту», «Про дошкільну освіту», , на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 22.11.2004

№ 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та дитячих

закладах оздоровлення та відпочинку», наказу Міністерства освіти і науки

України від 21.11.2002 № 667 «Про затвердження Порядку встановлення

плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних

дошкільних та інтернатних навчальних закладах», рішення Петрівської с/р № 48 від 25.12.2020р. «Про встановлення вартості харчування та розміру батьківської плати за харчування дітей у закладах дошкільної освіти Петрівської сільської територіальної громади», з метою забезпечення якісного, повноцінного та раціонального харчування дітей в закладі,

НАКАЗУЮ:

1.Затвердити з 01.01.2021р. вартість харчування однієї дитини на день у розмірі 55 грн. В оздоровчий період вартість харчування збільшується на 10%.

2.Затвердити розмір батьківської плати батьків або осіб, які їх замінюють та вносять плату за харчування дітей у закладі дошкільної освіти 50%.

3.Звільнити від сплати за харчування:

- дітей, які позбавлені батьківського піклування, дітей-сиріт, дітей з інвалідністю, дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну допомогу малозабезпеченим сім’ям»;

-батьків та осіб, які їх замінюють, дітей у сім’ях, де сукупний дохід на кожного члена сім’ї за попередній квартал не перевищував рівня забезпечення прожиткового мінімуму (гарантованого мінімуму), який щороку встановлюється законом про Державний бюджет України для визначення сплати за харчування дитини у комунальних закладах дошкільної освіти;

-батьків та осіб, які їх замінюють, дітей, батьки яких є учасниками бойових дій, брали участь в антитерористичній операції та/або призвані на мобілізацію;

-батьків та осіб, які їх замінюють, дітей що мають трьох і більше дітей;

-батьків та осіб, які їх замінюють, дітей з числа внутрішньо переміщених осіб та дітей, які мають статус дитини, що постраждала внаслідок воєнних чи збройних конфліктів.

4. Забезпечити неухильне виконання нормативно - правових документів з

питань організації харчування.

Упродовж 2021 року

5.Призначити відповідальною особою за організацію дитячого харчування та

виконання норм харчування сестру медичну старшу Моленко Катерину Вікторівну, у разі її відсутності комірника Лісову Людмилу Олександрівну.

6.Відповідальній особі за організацію дитячого харчування сестрі медичній

Старшій Моленко Катерині Вікторівні, у разі її відсутності – комірнику Лісовій Людмилі Олександрівні:

- Забезпечувати виконання вимог Інструкції з організації харчування у

дошкільних навчальних закладах та вимог НАССП

Упродовж 2021 року

7.Затвердити графік видачі їжі (додаток №1).

04.01.2021

8. Відповідальними за здійснення вхідного контролю якості продуктів

харчування призначити комірника Лісову Людмилу Олександрівну , за її відсутності – сестру медичну старшу Лісову Людмилу Олександрівну.

Упродовж 2021 року

9. Відповідальність за зняття проб готової продукції покласти на сестру

медичну старшу Моленко К.В., за її відсутності – комірника Лісову Л.О.

Упродовж 2021 року

10.За здійснення контролю закладки основних продуктів до котла призначити

відповідальною сестру медичну старшу Моленко К.В..

Упродовж 2021 року

11.Створити в дошкільному навчальному закладі Раду по харчуванню у складі:

Голова : Васильченко Н.І., завідувач.

Члени : Моленко К.В., сестра медична старша;

Лісова Л.О., комірник;

Клебан Г.П., уповноважний ТК;

Бондаренко С.В., вихователь-методист

Упродовж 2021 року

12. Сестрі медичній старшій Моленко К.В. :

12.1. На кожний наступний день складати меню-розклад відповідно до

наявності продуктів харчування з урахуванням примірного двотижневого

меню, картотеки страв.

Упродовж 2021 року

12.2. Під час складання меню-розкладу дотримуватись розподілу їжі за

калорійністю протягом дня.

Упродовж 2021 року

12.3. Знімати пробу страв за півгодини до видачі їжі на групи в об’ємі не

більше однієї порції, відповідно до переліку страв, наведеному в меню-

розкладі, за температури, за якої вживатиметься страва, результати зняття

проби вносити до Журналу бракеражу готової продукції.

Упродовж 2021 року

12.4. Контролювати дотримання технології приготування страв кухарями,

бути присутньою під час відбирання проб кухарем.

Упродовж 2021 року

12.5. Контролювати виконання норм харчування у дошкільному навчальному

закладі. Аналізувати виконання затвердженого набору продуктів щомісячно

кожні десять днів, протягом року з урахуванням норм заміни продуктів за

енергоцінністю. За необхідності проводити коригування харчування із

зазначенням в Журналі обліку виконання норм харчування.

До 05 числа кожного місяця

12.6. Забезпечити розміщення завіреного директором ЗДО щоденного меню із зазначенням виходу кожної страви поруч з вікном видачі їжі з харчоблоку та в інформаційних куточках для батьків.

Щодня, до 9-00

12.7. Контролювати безпечність та якість продуктів та продовольчої

сировини, які надходять до закладу, реєструвати в Журналі бракеражу сирих

продуктів відомість про якість продуктів, що швидко псуються.

Упродовж 2021 року

12.8. Контролювати санітарний стан харчоблоку та груп дошкільного

навчального закладу.

Упродовж 2021 року

12.9. Контролювати своєчасне проходження медичних оглядів та санітарних

мінімумів працівниками.

Упродовж 2021 року

12.10. Контролювати дотримання правил особистої гігієни персоналом,

перевіряти наявність гнійничкових захворювань і гострих респіраторних

інфекцій у працівників харчоблоку, про що зазначати в Журналі здоров’я

працівників харчоблоку.

Упродовж 2021 року

12.11. Проводити роз’яснювальну роботу серед батьків щодо організації

харчування дітей вдома.

Упродовж 2021 року

12.12. Залишати добові проби кожної страви раціону. Добові проби, а також

проби, які відбирають при здійсненні бракеражу, не оплачуються особою, яка

проводила зняття проб.

Щодня

12.13. Контролювати: безпечність та якість продуктів харчування та

продовольчої сировини, які надходять до закладу; відповідність термінів

реалізації на продовольчій сировині та у супровідних документах; терміни

реалізації та умови зберігання продуктів харчування та продовольчої

сировини.

Щодня

12.14. Проводити вивчення вимог “Інструкції з організації харчування дітей в

дошкільних навчальних закладах”, затвердженої спільним наказом

Міністерства освіти і науки України та Міністерством охорони здоров’я

України від 17 квітня 2006 р. № 298/227 та змін до Інструкції з організації

харчування дітей у дошкільних навчальних закладах з новоприйнятими

працівниками в перший день їхньої роботи.

Упродовж 2021 року

12.15. Здійснювати моніторингову діяльність за організацією раціонального

харчування дітей:

 кожні десять днів - за виконанням норм харчування;

 щотижня - за технологією приготування їжі та виходом страв;

 оперативно - за дотриманням графіка видачі їжі з харчоблоку;

Щомісяця

13. Покласти повну матеріальну відповідальність за приймання, зберігання та

видачу продуктів харчування та тари, а також відповідальність за якість та

асортимент продуктів харчування та продовольчої сировини, які прийнято до

закладу, за додержання вимог санітарного законодавства щодо їх зберігання

на комірника Лісову Л.О.

14.Комірнику Лісовій Л.О.:

14.1. При замовленні продуктів харчування дотримуватись розподілу

продуктового набору за основними групами та видами продуктів відповідно

до вимог чинного законодавства та примірного двотижневого меню.

Упродовж 2021 року

14.2. Здійснювати облік продуктів харчування та продовольчої сировини у

Книзі складського обліку, суворо дотримуватись умов зберігання та термінів

реалізації продуктів харчування та продовольчої сировини.

Упродовж 2021 року

14.3. Контролювати умови доставки продуктів харчування та продовольчої

сировини до ЗДО.

Упродовж 2021 року

14.4. Брати участь у складанні щоденного меню-розкладу.

Упродовж 2021 року

15. Покласти відповідальність за зберігання та використання денного запасу

продуктів, за повноту закладки продуктів і вихід страв, за якість і своєчасне

приготування їжі, за дотримання технології приготування, за відбір та

зберігання добової проби страв, за дотримання правил особистої гігієни, за

санітарний стан приміщень харчоблоку на кухарів Єрему Н.І., Духоту О.Н.

Упродовж 2021 року

16. Кухарям :

16.1. Проводити контрольну зачистку свіжих овочів у присутності медичної

сестри, результати обробки, відходи після холодної обробки або другої

термічної обробки риби, м’яса зазначати у Зошиті обліку відходів.

Упродовж 2021 року

16.2. Зберігати відходи до 17.00 .

Упродовж 2021 року

16.3. Відбирати проби з казана в об’ємі порції для дітей молодшої вікової

групи в чистий посуд з кришкою до видачі їжі на групи в присутності

медичної сестри, проби щодня зберігати на харчоблоці у холодильнику

протягом доби.

Упродовж 2021 року

16.4. Видавати готові страви тільки після зняття проби сестрою медичною

старшою та з її дозволу, відповідно до затвердженого графіка видачі їжі з

харчоблоку на групи, тільки в посуд із відповідним маркуванням.

Щоденно

16.5. Суворо дотримуватись санітарно-гігієнічних та протиепідемічних вимог

під час зберігання, кулінарної обробки продуктів харчування, дотримуючись

послідовності виробничого процесу та технології приготування їжі для дітей.

Упродовж 2021 року

16.6. Не допускати на харчоблок сторонніх осіб, персонал без санітарного

одягу.

Упродовж 2021 року

16.7. Використовувати тільки за призначенням обладнання, посуд та інвентар

харчоблоку.

Упродовж 2021 року

16.8. Власним підписом засвідчувати у Журналі здоров’я працівників

харчоблоку відсутність дисфункції кишечника та гострих респіраторних

інфекцій.

Щоденно

16.9. Використовувати тільки за призначенням обладнання, посуд та

інвентар харчоблоку.

Упродовж 2021 року

17.Підсобному працівнику:

17.1. Якісно прибирати приміщення харчоблоку, мити посуд, відповідно до

вимог санітарних правил.

Упродовж 2021 року

17.2. Перед кожною видачею їжі робити вологе прибирання харчоблоку.

Згідно графіку

17.3. Використовувати тільки за призначенням обладнання, посуд та

інвентар харчоблоку.

Упродовж 2021 року

17.4.Строго дотримуватись графіка генерального прибирання.

Постійно

18. Помічникам вихователів усіх вікових груп:

18.1. Отримувати їжу на групу лише у промаркованих, закритих кришками

відрах і каструлях відповідно до затвердженого графіка в чистому

санітарному одязі, чистими руками та згідно з графіком видачі їжі.

Упродовж 2021 року

18.2. Сервірувати столи відповідно до меню перед кожним прийманням їжі.

Щодня

19. Вихователям усіх вікових груп:

20.1 Приділяти увагу формуванню культурно-гігієнічних навичок під час

вживання їжі. Вчити дітей правильно користуватись виделкою, ножем,

серветкою, привчати дітей сідати за стіл в охайному вигляді, з чистими

руками; вчити дітей їсти охайно, сидіти за столом правильно.

Упродовж 2021 року

20.2. Дотримуватись режиму харчування дітей.

Щодня

20.3. Вчити дітей, починаючи з чотирирічного віку, чергувати в групі під час

приймання їжі з використанням відповідного одягу.

Упродовж 2021 року

20.4. Не садити дітей за столи до закінчення сервірування.

Щодня

20.5. З метою попередження захворюваності гострими кишковими

інфекціями та харчових отруєнь, заборонити приносити батькам у

дошкільний навчальний заклад для частування дітей кремові вироби (торти,

тістечка) морозиво тощо.

Упродовж 2021 року

20.6. Забезпечити належну роботу з батьками щодо

своєчасної оплати рахунків за харчування дітей у дошкільному закладі.

Тримати це питання під контролем, не допускаючи заборгованості

Упродовж 2021 року

21. Контроль за виконання цього наказу залишаю за собою.

Директор Н.І. Васильченко

Норми харчування для дітей

Назва продукту

Вікова група, років

Від одного до трьох

Від трьох до шести (семи)

Кількість прийомів їжі

3

4

3

4

Хліб пшеничний

55

80

80

120

М’ясо

60

85

100

110

Риба

20

25

45

50

Масло вершкове

12

19

21

25

Олія

6

9

9

15

Молоко, кисломолочні продукти

350

450

400

500

Сметана

5

10

10

15

Сир кисломолочний

35

40

45

50

Яйце куряче

12

24

24

24

Крупи, бобові, макаронні вироби

ЗО

40

45

50

Кондитерські вироби

5

15

15

20

Фрукти свіжі

45

90

100

100

Картопля

130

150

190

220

Овочі

180

210

230

260

Добова потреба дитячого населення в білках, жирах, вуглеводах

відповідно до наказу Міністерства охорони здоров'я України «Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах та енергії» від 18.11.1999 № 272

Вікова група

Білки, г

Жири, г

Вуглеводи, г

усього

тваринні

0-3 місяці*

2,2

2,2

6,5 (0,7**)

13

4-6 місяців*

2,6

2,5

6,0 (0,7**)

13

7-12 місяців*

2,9

2,3

5,5 (0,7**)

13

1-3 роки

53

37

53

212

4-6 років

65

33

58

305

6 років (учні)

72

36

65

332

7-10 років

78

39

70

365

Кiлькiсть переглядiв: 133

Коментарi