Організація харчування дітей
в комунальному закладі дошкільної освіти (ясла-садок)
комбінованого типу "Пролісок»" Петрівської с/р
Харчування в КЗДО (ЯС) «Пролісок» Петрівської с/р здійснюється на підставі Закону України "Про дошкільну освіту” ст. 35, чинного Статуту закладу та наступної нормативної бази:
Раціональний режим харчування, збалансованість раціону є основними умовами для підвищення опору дитячого організму до захворювань, для нормального росту і розвитку дітей, які виховуються в закладі.
Перспективне 10-ти денне меню для дітей відповідає режиму роботи закладу та узгоджено Держпродспоживслужбою Вишгородського районного управління. Графік видачі їжі затверджується керівником закладу.
Основними принципами організації харчування в закладі є:
* енергетична цінність раціонів відповідає енерговитратам дітей,
* збалансованість та максимальна різноманітність раціону,
* технологічна та кулінарна обробка продуктів і страв, що забезпечує їх смакові якості та зберігає вихідну харчову цінність,
* забезпечення санітарно-гігієнічних норм (дотримання всіх санітарних вимог до стану харчоблоку, продуктів харчування, їх транспортування, зберігання, приготування та роздачі страв).
В закладі дошкільної освіти ведеться систематична і планомірна робота, зокрема:
- організовано безпечне і якісне харчування дітей (замовлення і прийняття безпечних і якісних продуктів харчування, продовольчої сировини у необхідній кількості, додержання умов і термінів їх зберігання, технології приготування страв, правил особистої гігієни працівників харчоблоку);
- харчування здійснюється згідно з перспективним двотижневим меню (на осінній, зимовий, весняний, літній періоди);
- щодня на кожний наступний день відповідно до наявності продуктів харчування та з урахуванням перспективного двотижневого меню, картотеки страв складаємо меню-розклад , відповідно до затверджених норм харчування;
- кожного дня за 30 хв. до роздачі їжі медичний працівник оцінює якість її приготування.
В ЗДО здійснюється постійний контроль за постачанням продуктів харчування.
Планово проводиться контроль за санітарно-гігієнічним станом харчоблоку, технологією приготування їжі, умовами її зберігання і дотриманням термінів реалізації, виконанням норм харчування міським управлінням Держпродспоживслужби Вишгородського району
Продукти харчування надходять до закладу дошкільної освіти разом із супровідними документами, які свідчать про їх безпечність, якість, ґатунок, категорію і дату виготовлення.
Сестра медична старша контролює виконання меню і якість страв, проводить санітарно-просвітницьку роботу серед персоналу та батьків з питань раціонального харчування, особливо в оздоровчий період, дає оцінку ефективності харчування, проводить заняття з персоналом з питань гігієни харчування, профілактики харчових отруєнь і групових гострих кишкових інфекцій.
Погоджено» «Затверджено»
Начальник Вишгородського Директор КЗДО (ЯС) КТ «Пролісок»
районного управління Держпродспоживслужби, Петрівської с/р
в Київській області _________ Н.І. Васильченко
«___»__________ 2020р.
____________ Ю.М. Ротаєнко
«_____»___________
Перспективне
десятиденне меню
на зимово-весняний період
в комунальному закладі дошкільної освіти
(ясла-садок) комбінованого типу «Пролісок»
Петрівської сільської ради
с.Старі Петрівці
2020р.
1 ТИЖДЕНЬ
Понеділок (день 1)
№ карто теки | Найменування страви | Вихід готової продукції | Енергетична цінність (ккал). |
СНІДАНОК | |||
27 | Каша молочна кукурудзяна | 200 | 175 |
Печиво з маслом вершковим | 30/10 | 191 | |
91 | Чай з лимоном | 180 | 61 |
Свіжі фрукти | 100 | 58 | |
485 | |||
ОБІД | |||
11 | Борщ з буряка та картоплі | 200 | 136 |
51/53 | Плов з м’ясом, або голубці ліниві | 190/200 | 409/407 |
5 | Огірок свіжий (солоний) нарізний | 40 | 6 (4) |
Хліб український | 40 | 80 | |
94 | Кисіль фруктовий | 180 | 105 |
733 | |||
ПОЛУДЕНОК | |||
80 | Оладки зі сметанним соусом | 100/20 | 269/42 |
97 | Какао на молоці згущеному | 180 | 123 |
434 | |||
Всього | 1652 | ||
1 ТИЖДЕНЬ
ВІВТОРОК (день 2)
№ карто теки | Найменування страви | Вихід готової продукції | Енергетична цінність (ккал). |
СНІДАНОК | |||
21 | Каша молочна манна | 200 | 182 |
9 | Батон з вершковим маслом | 40/10 | 158 |
91 | Чай з лимоном | 180 | 61 |
20 | Свіжі фрукти | 100 | 58 |
459 | |||
ОБІД | |||
12 | Суп вермішелевий | 200 | 102 |
63 | Котлета рибна | 80 | 226 |
43 | Картопляне пюре | 110 | 100 |
Хліб український | 40 | 80 | |
1/8/1 | Салат з моркви або салат з моркви та часнику | 50/50 | 47/45 |
93 | Компот із сухофруктів | 180 | 114 668 |
ПОЛУДЕНОК | |||
59 | Сосиска відварна | 70 | 182 |
7 | Салат з квашеної капусти (свіжої капусти) та кукурудзи | 60 | 43.4/46.7 |
35 | Каша вівсяна вязка | 60 | 72 |
Хліб український | 30 | 60 | |
99 | Кавовий напій на молоці | 180 | 140 |
Всього | 499 1626 |
1 ТИЖДЕНЬ
СЕРЕДА (день 3)
№ карто теки | Найменування страви | Вихід готової продукції | Енергетична цінність (ккал). |
СНІДАНОК | |||
25 | Каша молочна пшоняна | 200 | 195 |
9/1 | Батон з вершковим маслом та твердим сиром | 40/10/10 | 194 |
91 | Чай з лимоном | 180 | 61 |
20 | Свіжі фрукти | 100 | 58 |
508 | |||
ОБІД | |||
13 | Суп овочевий | 200 | 107 |
56 | Фрикадельки м’ясні в томатно-сметанному соусі | 80/20 | 242/25 |
30 | Макарони відварні | 120 | 168 |
5 1 | Огірок солоний нарізний (свіжий) | 40 | 4 (6) |
Хліб український | 40 | 80 | |
92 | Компот фруктовий | 180 | 86 |
712 | |||
ПОЛУДЕНОК | |||
67 | Запіканка сирно-манна з родзинками та медом | 120/8 | 290/26 |
96 | Какао з молоці | 180 | 147 |
463 | |||
Всього | 1663 |
1 ТИЖДЕНЬ
ЧЕТВЕР (день 4)
№ карто теки | Найменування страви | Вихід готової продукції | Енергетична цінність (ккал). |
СНІДАНОК | |||
26 | Каша рисова молочна | 200 | 183 |
9 | Батон з вершковим маслом | 40/10 | 158 |
91 | Чай з лимоном | 180 | 61 |
Кондитерські вироби | 30 | 115 | |
Свіжі фрукти | 100 | 58 575 | |
ОБІД | |||
15 | Суп гречаний | 200 | 122 |
62 | Риба смажена | 85 | 134 |
40 | Овочеве рагу | 125 | 104 |
1/8/1 | Салат з моркви або салат з моркви та часнику | 50/50 | 47/45 |
Хліб український | 40 | 80 | |
94 | Кисіль фруктовий | 180 | 105 |
591 | |||
ПОЛУДЕНОК | |||
71 | Омлет | 60 | 98 |
58/1 | Бігос овочево- курячий | 120 | 175 |
Хліб український | 30 | 60 | |
12 | Кавовий напій на молоці | 180 | 140 |
Всього | 473 1639
|
1 ТИЖДЕНЬ
П’ЯТНИЦЯ (день 5)
№ карто теки | Найменування страви | Вихід готової продукції | Енергетична цінність (ккал). |
СНІДАНОК | |||
23 | Каша молочна ячнева | 200 | 189 |
9 | Батон з вершковим маслом | 40/10 | 158 |
91 | Чай з лимоном | 180 | 61 |
84 | Яблуко запечене | 100 | 55 |
463 | |||
ОБІД | |||
17 | Суп рибний | 200 | 139 |
52/55 | Гуляш курячий або печінка тушкована у сметані | 90/80 | 228/157 |
33 | Картопляне пюре | 110 | 100 |
3/2 | Салат з квашеної капусти або свіжої капусти | 45/50 | 35/46 |
Хліб український | 40 | 80 | |
92 | Компот фруктовий | 180 | 86 |
638 | |||
ПОЛУДЕНОК | |||
66/65 | Сирники з родзинками,або вареники ліниві зі сметаною | 130 | 302/317 |
98 | Какао з молоком | 180 | 147 |
456 | |||
Всього | 1557 | ||
|
ІІ ТИЖДЕНЬ
ПОНЕДІЛОК (день 6)
№ карто теки | Найменування страви | Вихід готової продукції | Енергетична цінність (ккал). |
СНІДАНОК | |||
6 | Каша молочна вівсяна | 200 | 194 |
Печиво з вершковим маслом, сир твердий | 30/10/10 | 227 | |
91 | Чай з лимоном | 180 | 61 |
Фрукти свіжі | 100 | 58 | |
540 | |||
ОБІД | |||
18 | Суп селянський | 200 | 103 |
50 | Печеня по-домашньому з м’ясом | 200 | 291 |
6 | Салат зі свіжої (квашеної) капусти та кукурудзи | 60 | 41 |
70 | Яйце варене | 40 | 63 |
Хліб український | 40 | 80 | |
11 | Кисіль фруктовий | 180 | 105 |
683 | |||
ПОЛУДЕНОК | |||
80/76 | Оладки зі сметанним соусом | 100/20 | 269/42 |
65 | Какао з молоком | 180 | 147 |
458 | |||
Всього | 1681 | ||
|
ІІ ТИЖДЕНЬ
ВІВТОРОК (день 7)
№ карто теки | Найменування страви | Вихід готової продукції | Енергетична цінність (ккал). |
СНІДАНОК | |||
59 | Сосиска відварна | 70 | 182 |
42 | Капуста тушкована | 140 | 117 |
Хліб український | 40 | 80 | |
99 | Кавовий напій на молоці | 180 | 140 |
519 | |||
ОБІД | |||
16 | Борщ український з квасолею | 200 | 140 |
57/58 | Биток курячий або котлета м’ясна | 80|80 | 271|275 |
34 | Гречаний гарнір | 100 | 164 |
5/1 | Огірок солоний (свіжий) | 40 | 4 (6) |
Хліб український | 40 | 80 | |
92 | Компот з фруктів | 180 | 86 |
747 | |||
ПОЛУДЕНОК | |||
21 | Каша молочна манна | 200 | 194 |
9 | Батон з вершковим маслом | 40/10 | 158 |
91 | Чай з лимоном | 180 | 61 |
Свіжі фрукти | 100 | 58 | |
Всього | 471 1737 |
ІІ ТИЖДЕНЬ
СЕРЕДА (день 8)
№ карто теки | Найменування страви | Вихід готової продукції | Енергетична цінність (ккал). |
СНІДАНОК | |||
28 | Каша молочна пшенична | 200 | 187 |
9/1 | Батон з вершковим маслом та сир твердий | 40/10/20 | 228 |
91 | Чай з лимоном | 180 | 61 |
476 | |||
ОБІД | |||
14 | Розсольник зі сметаною | 200 | 108 |
54 | Тефтелі рисові з м’ясом в томатному соусі | 200 | 379 |
8 2 | Салат з квашеної капусти та солоного огірка (салат зі звіжої капусти) | 60 50 | 37 46 |
Хліб український | 40 | 80 | |
93 | Компот із сухофруктів | 180 | 84 |
692 | |||
ПОЛУДЕНОК | |||
67 | Запіканка сирно-манна з родзинками та медом | 120/8 | 290/26 |
98 | Какао з молоком | 180 | 147 |
20 | Свіжі фрукти | 100 | 58 490 |
Всього | 1658 | ||
|
ІІ ТИЖДЕНЬ
ЧЕТВЕР (день 9)
№ карто теки | Найменування страви | Вихід готової продукції | Енергетична цінність (ккал). |
СНІДАНОК | |||
20 | Каша молочна з макаронними виробами | 200 | 209 |
9 | Батон з вершковим маслом | 40/10 | 148 |
91 | Чай з лимоном | 180 | 61 |
20 | Свіжі фрукти | 100 | 58 |
Кондитерські вироби | 15 | 57 533 | |
ОБІД | |||
10 | Суп гороховий з грінками | 200/10 | 174/35 |
60/61 | Риба тушкована з овочами або тефтельки рибні | 80/90 | 93/225 |
43 | Картопляне пюре | 110 | 100 |
5 1 | Огірок солоний (свіжий) | 40 | 4(6) |
Хліб український | 40 | 80 | |
94 | Кисіль фруктовий | 180 | 105 |
653 | |||
ПОЛУДЕНОК | |||
72 | Омлет ковбасний | 68 | 138 |
4 | Салат з вареного буряка | 140 | 132 |
Хліб український | 40 | 80 | |
95 | Сік фруктовий | 180 | 40 |
Всього | 390 1576 |
ІІ ТИЖДЕНЬ
П’ЯТНИЦЯ (день 10)
№ карто теки | Найменування страви | Вихід готової продукції | Енергетична цінність (ккал). |
СНІДАНОК | |||
24 | Каша молочна гречана | 200 | 168 |
9/1 | Батон з вершковим маслом, сир твердий | 40/10/10 | 194 |
91 | Чай з лимоном | 180 | 61 |
84 | Яблуко запечене | 100 | 55 |
478 | |||
ОБІД | |||
17 | Суп рибний | 200 | 140 |
59-1 | Кури порційні | 90 | 219 |
44 | Капуста тушкована з картоплею | 125 | 180 |
Ікра кабачкова | 40 | 26 | |
Хліб український | 40 | 80 | |
93 | Компот із сухофруктів | 180 | 84 |
729 | |||
ПОЛУДЕНОК | |||
65 | Ліниві вареники зі сметаною | 130/13 | 317 |
Ряжанка | 150 | 100 | |
Всього | 417 1624 |
КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ (ЯСЛА-САДОК)КОМБІНОВАНОГО ТИПУ «ПРОЛІСОК» ПЕТРІВСЬКОЇ С/Р
НАКАЗ
05.01.2021 № 4 ОД
Про організацію харчування дітей
у КЗДО (ЯС) КТ «Пролісок» Петрівської с/р
у 2021 році
Відповідно до законів України «Про освіту», «Про дошкільну освіту», , на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 22.11.2004
№ 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та дитячих
закладах оздоровлення та відпочинку», наказу Міністерства освіти і науки
України від 21.11.2002 № 667 «Про затвердження Порядку встановлення
плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних
дошкільних та інтернатних навчальних закладах», рішення Петрівської с/р № 48 від 25.12.2020р. «Про встановлення вартості харчування та розміру батьківської плати за харчування дітей у закладах дошкільної освіти Петрівської сільської територіальної громади», з метою забезпечення якісного, повноцінного та раціонального харчування дітей в закладі,
НАКАЗУЮ:
1.Затвердити з 01.01.2021р. вартість харчування однієї дитини на день у розмірі 55 грн. В оздоровчий період вартість харчування збільшується на 10%.
2.Затвердити розмір батьківської плати батьків або осіб, які їх замінюють та вносять плату за харчування дітей у закладі дошкільної освіти 50%.
3.Звільнити від сплати за харчування:
- дітей, які позбавлені батьківського піклування, дітей-сиріт, дітей з інвалідністю, дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну допомогу малозабезпеченим сім’ям»;
-батьків та осіб, які їх замінюють, дітей у сім’ях, де сукупний дохід на кожного члена сім’ї за попередній квартал не перевищував рівня забезпечення прожиткового мінімуму (гарантованого мінімуму), який щороку встановлюється законом про Державний бюджет України для визначення сплати за харчування дитини у комунальних закладах дошкільної освіти;
-батьків та осіб, які їх замінюють, дітей, батьки яких є учасниками бойових дій, брали участь в антитерористичній операції та/або призвані на мобілізацію;
-батьків та осіб, які їх замінюють, дітей що мають трьох і більше дітей;
-батьків та осіб, які їх замінюють, дітей з числа внутрішньо переміщених осіб та дітей, які мають статус дитини, що постраждала внаслідок воєнних чи збройних конфліктів.
4. Забезпечити неухильне виконання нормативно - правових документів з
питань організації харчування.
Упродовж 2021 року
5.Призначити відповідальною особою за організацію дитячого харчування та
виконання норм харчування сестру медичну старшу Моленко Катерину Вікторівну, у разі її відсутності комірника Лісову Людмилу Олександрівну.
6.Відповідальній особі за організацію дитячого харчування сестрі медичній
Старшій Моленко Катерині Вікторівні, у разі її відсутності – комірнику Лісовій Людмилі Олександрівні:
- Забезпечувати виконання вимог Інструкції з організації харчування у
дошкільних навчальних закладах та вимог НАССП
Упродовж 2021 року
7.Затвердити графік видачі їжі (додаток №1).
04.01.2021
8. Відповідальними за здійснення вхідного контролю якості продуктів
харчування призначити комірника Лісову Людмилу Олександрівну , за її відсутності – сестру медичну старшу Лісову Людмилу Олександрівну.
Упродовж 2021 року
9. Відповідальність за зняття проб готової продукції покласти на сестру
медичну старшу Моленко К.В., за її відсутності – комірника Лісову Л.О.
Упродовж 2021 року
10.За здійснення контролю закладки основних продуктів до котла призначити
відповідальною сестру медичну старшу Моленко К.В..
Упродовж 2021 року
11.Створити в дошкільному навчальному закладі Раду по харчуванню у складі:
Голова : Васильченко Н.І., завідувач.
Члени : Моленко К.В., сестра медична старша;
Лісова Л.О., комірник;
Клебан Г.П., уповноважний ТК;
Бондаренко С.В., вихователь-методист
Упродовж 2021 року
12. Сестрі медичній старшій Моленко К.В. :
12.1. На кожний наступний день складати меню-розклад відповідно до
наявності продуктів харчування з урахуванням примірного двотижневого
меню, картотеки страв.
Упродовж 2021 року
12.2. Під час складання меню-розкладу дотримуватись розподілу їжі за
калорійністю протягом дня.
Упродовж 2021 року
12.3. Знімати пробу страв за півгодини до видачі їжі на групи в об’ємі не
більше однієї порції, відповідно до переліку страв, наведеному в меню-
розкладі, за температури, за якої вживатиметься страва, результати зняття
проби вносити до Журналу бракеражу готової продукції.
Упродовж 2021 року
12.4. Контролювати дотримання технології приготування страв кухарями,
бути присутньою під час відбирання проб кухарем.
Упродовж 2021 року
12.5. Контролювати виконання норм харчування у дошкільному навчальному
закладі. Аналізувати виконання затвердженого набору продуктів щомісячно
кожні десять днів, протягом року з урахуванням норм заміни продуктів за
енергоцінністю. За необхідності проводити коригування харчування із
зазначенням в Журналі обліку виконання норм харчування.
До 05 числа кожного місяця
12.6. Забезпечити розміщення завіреного директором ЗДО щоденного меню із зазначенням виходу кожної страви поруч з вікном видачі їжі з харчоблоку та в інформаційних куточках для батьків.
Щодня, до 9-00
12.7. Контролювати безпечність та якість продуктів та продовольчої
сировини, які надходять до закладу, реєструвати в Журналі бракеражу сирих
продуктів відомість про якість продуктів, що швидко псуються.
Упродовж 2021 року
12.8. Контролювати санітарний стан харчоблоку та груп дошкільного
навчального закладу.
Упродовж 2021 року
12.9. Контролювати своєчасне проходження медичних оглядів та санітарних
мінімумів працівниками.
Упродовж 2021 року
12.10. Контролювати дотримання правил особистої гігієни персоналом,
перевіряти наявність гнійничкових захворювань і гострих респіраторних
інфекцій у працівників харчоблоку, про що зазначати в Журналі здоров’я
працівників харчоблоку.
Упродовж 2021 року
12.11. Проводити роз’яснювальну роботу серед батьків щодо організації
харчування дітей вдома.
Упродовж 2021 року
12.12. Залишати добові проби кожної страви раціону. Добові проби, а також
проби, які відбирають при здійсненні бракеражу, не оплачуються особою, яка
проводила зняття проб.
Щодня
12.13. Контролювати: безпечність та якість продуктів харчування та
продовольчої сировини, які надходять до закладу; відповідність термінів
реалізації на продовольчій сировині та у супровідних документах; терміни
реалізації та умови зберігання продуктів харчування та продовольчої
сировини.
Щодня
12.14. Проводити вивчення вимог “Інструкції з організації харчування дітей в
дошкільних навчальних закладах”, затвердженої спільним наказом
Міністерства освіти і науки України та Міністерством охорони здоров’я
України від 17 квітня 2006 р. № 298/227 та змін до Інструкції з організації
харчування дітей у дошкільних навчальних закладах з новоприйнятими
працівниками в перший день їхньої роботи.
Упродовж 2021 року
12.15. Здійснювати моніторингову діяльність за організацією раціонального
харчування дітей:
кожні десять днів - за виконанням норм харчування;
щотижня - за технологією приготування їжі та виходом страв;
оперативно - за дотриманням графіка видачі їжі з харчоблоку;
Щомісяця
13. Покласти повну матеріальну відповідальність за приймання, зберігання та
видачу продуктів харчування та тари, а також відповідальність за якість та
асортимент продуктів харчування та продовольчої сировини, які прийнято до
закладу, за додержання вимог санітарного законодавства щодо їх зберігання
на комірника Лісову Л.О.
14.Комірнику Лісовій Л.О.:
14.1. При замовленні продуктів харчування дотримуватись розподілу
продуктового набору за основними групами та видами продуктів відповідно
до вимог чинного законодавства та примірного двотижневого меню.
Упродовж 2021 року
14.2. Здійснювати облік продуктів харчування та продовольчої сировини у
Книзі складського обліку, суворо дотримуватись умов зберігання та термінів
реалізації продуктів харчування та продовольчої сировини.
Упродовж 2021 року
14.3. Контролювати умови доставки продуктів харчування та продовольчої
сировини до ЗДО.
Упродовж 2021 року
14.4. Брати участь у складанні щоденного меню-розкладу.
Упродовж 2021 року
15. Покласти відповідальність за зберігання та використання денного запасу
продуктів, за повноту закладки продуктів і вихід страв, за якість і своєчасне
приготування їжі, за дотримання технології приготування, за відбір та
зберігання добової проби страв, за дотримання правил особистої гігієни, за
санітарний стан приміщень харчоблоку на кухарів Єрему Н.І., Духоту О.Н.
Упродовж 2021 року
16. Кухарям :
16.1. Проводити контрольну зачистку свіжих овочів у присутності медичної
сестри, результати обробки, відходи після холодної обробки або другої
термічної обробки риби, м’яса зазначати у Зошиті обліку відходів.
Упродовж 2021 року
16.2. Зберігати відходи до 17.00 .
Упродовж 2021 року
16.3. Відбирати проби з казана в об’ємі порції для дітей молодшої вікової
групи в чистий посуд з кришкою до видачі їжі на групи в присутності
медичної сестри, проби щодня зберігати на харчоблоці у холодильнику
протягом доби.
Упродовж 2021 року
16.4. Видавати готові страви тільки після зняття проби сестрою медичною
старшою та з її дозволу, відповідно до затвердженого графіка видачі їжі з
харчоблоку на групи, тільки в посуд із відповідним маркуванням.
Щоденно
16.5. Суворо дотримуватись санітарно-гігієнічних та протиепідемічних вимог
під час зберігання, кулінарної обробки продуктів харчування, дотримуючись
послідовності виробничого процесу та технології приготування їжі для дітей.
Упродовж 2021 року
16.6. Не допускати на харчоблок сторонніх осіб, персонал без санітарного
одягу.
Упродовж 2021 року
16.7. Використовувати тільки за призначенням обладнання, посуд та інвентар
харчоблоку.
Упродовж 2021 року
16.8. Власним підписом засвідчувати у Журналі здоров’я працівників
харчоблоку відсутність дисфункції кишечника та гострих респіраторних
інфекцій.
Щоденно
16.9. Використовувати тільки за призначенням обладнання, посуд та
інвентар харчоблоку.
Упродовж 2021 року
17.Підсобному працівнику:
17.1. Якісно прибирати приміщення харчоблоку, мити посуд, відповідно до
вимог санітарних правил.
Упродовж 2021 року
17.2. Перед кожною видачею їжі робити вологе прибирання харчоблоку.
Згідно графіку
17.3. Використовувати тільки за призначенням обладнання, посуд та
інвентар харчоблоку.
Упродовж 2021 року
17.4.Строго дотримуватись графіка генерального прибирання.
Постійно
18. Помічникам вихователів усіх вікових груп:
18.1. Отримувати їжу на групу лише у промаркованих, закритих кришками
відрах і каструлях відповідно до затвердженого графіка в чистому
санітарному одязі, чистими руками та згідно з графіком видачі їжі.
Упродовж 2021 року
18.2. Сервірувати столи відповідно до меню перед кожним прийманням їжі.
Щодня
19. Вихователям усіх вікових груп:
20.1 Приділяти увагу формуванню культурно-гігієнічних навичок під час
вживання їжі. Вчити дітей правильно користуватись виделкою, ножем,
серветкою, привчати дітей сідати за стіл в охайному вигляді, з чистими
руками; вчити дітей їсти охайно, сидіти за столом правильно.
Упродовж 2021 року
20.2. Дотримуватись режиму харчування дітей.
Щодня
20.3. Вчити дітей, починаючи з чотирирічного віку, чергувати в групі під час
приймання їжі з використанням відповідного одягу.
Упродовж 2021 року
20.4. Не садити дітей за столи до закінчення сервірування.
Щодня
20.5. З метою попередження захворюваності гострими кишковими
інфекціями та харчових отруєнь, заборонити приносити батькам у
дошкільний навчальний заклад для частування дітей кремові вироби (торти,
тістечка) морозиво тощо.
Упродовж 2021 року
20.6. Забезпечити належну роботу з батьками щодо
своєчасної оплати рахунків за харчування дітей у дошкільному закладі.
Тримати це питання під контролем, не допускаючи заборгованості
Упродовж 2021 року
21. Контроль за виконання цього наказу залишаю за собою.
Директор Н.І. Васильченко
Норми харчування для дітей
Назва продукту | Вікова група, років | |||
Від одного до трьох | Від трьох до шести (семи) | |||
Кількість прийомів їжі | ||||
3 | 4 | 3 | 4 | |
Хліб пшеничний | 55 | 80 | 80 | 120 |
М’ясо | 60 | 85 | 100 | 110 |
Риба | 20 | 25 | 45 | 50 |
Масло вершкове | 12 | 19 | 21 | 25 |
Олія | 6 | 9 | 9 | 15 |
Молоко, кисломолочні продукти | 350 | 450 | 400 | 500 |
Сметана | 5 | 10 | 10 | 15 |
Сир кисломолочний | 35 | 40 | 45 | 50 |
Яйце куряче | 12 | 24 | 24 | 24 |
Крупи, бобові, макаронні вироби | ЗО | 40 | 45 | 50 |
Кондитерські вироби | 5 | 15 | 15 | 20 |
Фрукти свіжі | 45 | 90 | 100 | 100 |
Картопля | 130 | 150 | 190 | 220 |
Овочі | 180 | 210 | 230 | 260 |
Добова потреба дитячого населення в білках, жирах, вуглеводах
відповідно до наказу Міністерства охорони здоров'я України «Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах та енергії» від 18.11.1999 № 272
Вікова група | Білки, г | Жири, г | Вуглеводи, г | |
усього | тваринні | |||
0-3 місяці* | 2,2 | 2,2 | 6,5 (0,7**) | 13 |
4-6 місяців* | 2,6 | 2,5 | 6,0 (0,7**) | 13 |
7-12 місяців* | 2,9 | 2,3 | 5,5 (0,7**) | 13 |
1-3 роки | 53 | 37 | 53 | 212 |
4-6 років | 65 | 33 | 58 | 305 |
6 років (учні) | 72 | 36 | 65 | 332 |
7-10 років | 78 | 39 | 70 | 365 |